Opintokeskus Visiossa ollaan kädet savessa uudistamassa oppilaitoksemme tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmaa. Sen lisäksi, että kehitämme omaa toimintaamme entistä inklusiivisemmaksi, saavutettavammaksi ja esteettömämmäksi, tavoitteenamme on edistää inklusiivisuutta laajemminkin yhteiskunnassa. Tämän vuoksi koulutuskalenterissamme ja toiminnassamme näkyy tänä syksynä erityisesti yhdenvertaisuuden edistäminen – koulutuksillamme tuemme toimijoita viemään yhdenvertaisuus paitsi strategiaan myös strategiasta käytäntöön.
Moninaisuus esiin järjestössä! – koulutuksessa opitaan, miten osallistaa eri taustoista tulevia ihmisiä mukaan toimintaan. Jotta aito osallistaminen olisi mahdollista, on tärkeä tunnistaa omassa ja oman organisaation toiminnassa olevia osallistumisen esteitä sekä käyttää tietoisesti keinoja, joilla esteitä voi purkaa. Itse kunkin on syytä tarkastella ajoittain omia toimintatapoja ja oman organisaation toimintakulttuuria – miten luodaan tilaa uusille toimijoille? Miten viedään inklusiivisuus yhdistyksen rakenteisiin ja käytäntöihin? Moninaisuus esiin järjestössä kouluttajina on kaksi yhdenvertaisuusasiantuntijat Hodan Mohamed ja Halla Hänninen.
“Autan organisaatiota edistämään yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa, sekä viemään läpi strategisia muutoksia, jotka näkyvät suoraan käytännön työssä. Missioni on luoda avoin ja turvallinen ympäristö keskustelulle, sillä ihmisillä on tarve oppia ja jakaa. Todella tärkeää on saada vähemmistöjen ääni kuuluviin.”
Yhdenvertaisuusasiantuntija Hodan Mohamed
Yhdenvertaisuuden edistämiseen liittyy olennaisesti myös turvallisemmat tilat – olipa kyseessä sitten lähi- tai etätoiminta. Turvallisempi tila on toimintatapa, jonka tarkoituksena on vastuuttaa osallistujat luomaan yhdenvertaista tilaa kaikille osallistujille. Turvallisemman tilan luominen – koulutuksessa sukelletaan turvallisuuteen liittyvien kysymysten äärelle: Miksi turvallisemman tilan luominen on tärkeää? Mistä turva syntyy? Kuinka luoda tiloja – fyysisiä tai virtuaalisia tiloja – jotka ovat turvallisempia osallistujille? Kouluttamassa mm. Ajatuspaja Vision projektitutkija Susi Nousiainen.
Yhteiskunnassa vallitsevien normien tiedostaminen, omien normien tunnistaminen sekä omien etuoikeuksien tiedostaminen ovat olennaisia askeleita yhdenvertaisen toiminnan ja yhteiskunnan luomisessa. Tunnista normit ja tunnista valta – koulutus muodostuu johdannosta normitietoisuuteen, vallan rakenteiden ymmärtämiseen ja vastuulliseen vallankäyttöön. Aiheen äärelle johdattavat Ajatuspaja Vision projektitutkija Susi Nousiainen sekä diversiteetti- ja inkluusiokonsultti Fatima Verwjinen.
Ota haasteemme vastaan ja tule päivittämään yhdenvertaisuusosaamisesi uudelle tasolle!
ps. Näiden koulutusten lisäksi tulossa on Ajatuspaja Visiolta Intersektionaalisen feminismin opas – verkkojulkaisuna. Lisätietoa sivullamme ja somessa syksyn aikana!