Hyppää sisältöön

Me ja tavoitteemme

Vihreä sivistysliitto ry

Vihreä sivistysliitto ry ylläpitää sekä Opintokeskus Visiota että Ajatuspaja Visiota. Sivistysliiton omana tehtävänä on rakentaa Vihreää aatetta, identiteettiä ja historiaa kulttuurin keinoin. 

Sivistysliitolla on 21 jäsenjärjestöä, ja näistä suurin osa on Vihreän puolueen valtakunnallisia tai paikallisia yhdistyksiä. Kaikkea toimintaa ohjaavat arvomme ovat  tulevaisuus, ekologisuus, osallisuus ja moninaisuus. 

Yhdessä Sivistysliitto, Opintokeskus ja Ajatuspaja ovat Visio. 

Opintokeskus Visio

Opintokeskus Visio on valtakunnallinen vapaan sivistystyön oppilaitos. Vastaavia oppilaitoksia on suomessa yhteensä 11 ja niiden toimintaa säätelee laki vapaasta sivistystyöstä. Oppilaitoksen toimintaa rahoitetaan valtionosuudella. 

Visio järjestää koulutusta itse ja yhteistyössä kanssajärjestäjien kanssa. Koulutustoiminnassa keskitytään kansalais- ja järjestötoiminnan koulutukseen sekä suomen kielen ja kotoutumisen koulutuksiin. Opintokeskus Visio on myös Vihreän puolueen oma koulutuskeskus, joka kouluttaa puolueen ehdokkaat, luottamushenkilöt ja muut yhdistystoimijat sekä koko jäsenkunnan. 

Tavoitteena on olla yhteiskuntaa uudistava oppilaitos, joka tarjoaa välineitä kestävän tulevaisuuden rakentamiseen, toimii itse vastuullisesti ja yhteistyökumppaneita osallistaen sekä viestii aktiivisesti työstään kestävän tulevaisuuden eteen. 

Historia

Vihreät haaveilivat jo 1980-luvulla vaihtoehtoliikkeiden yhteisestä sivistysliitosta ja opintokeskuksesta, mutta puolueen puuttuessa sellaiseen ei saatu viranomaisilta lupaa. Vihreä sivistysliitto ry perustettiin lopulta 20.1.1990. Ensimmäisinä toimintavuosina sivistysliitto järjesti muutamia suuria seminaareja, koulutti vihreitä luottamushenkilöitä ja julkaisi Kosmos-lehteä, joka tarjosi foorumin 80-luvun vaihtoehtoliikkeiden ajatuksille. 

Vihreä sivistysliitto sai luvan ylläpitää opintokeskusta vuonna 1994 ja opintokeskus aloitti toimintansa vuonna 1995. 

Alussa Visiosta haluttiin tehdä vaihtoehtoliikkeen keskus, johon kuului myös vaihtoehtoliikkeen arkistointi. Projekti tyrehtyi muutaman vuoden jälkeen ja arkisto siirrettiin Kansallisarkistoon, mutta liikkeiden historiasta koottiin kirja “Ruohonjuuresta elämänpuuksi – vaihtoehtoliike Suomessa”. Vihreän liikkeen historian tallentaminen on kuitenkin ollut tärkeä osa toimintaa myös myöhempinä vuosina. 

1990-luvulla Visio tarjosi myös ammatillista aikuiskoulutusta, mutta menetti luvan vuosikymmenen lopussa. 

2000-luvulla Vision toiminnassa on korostunut aktiivisen kansalaisuuden tukeminen. Monet vihreälle kenttäväelle suunnatut koulutukset laajenivat. Vihreän jäsen- ja järjestökentän kasvaessa Vision toiminta oli vakaassa kasvussa. 

Vision rooli maahanmuuttajien kotoutumisen tukijana ja maahanmuuttajajärjestöjen kumppanina kasvoi 2000-luvun aikana. Vuoden 2018 alusta maahanmuuttajioen luku- ja kirjoitustaidosta tuli osa vapaan sivistysttön tehtävää, johon myös Visio osallistui. 

Vuodesta 2005 lähtien Vihreä Sivistysliitto on ylläpitänyt Opintokeskuksen lisäksi Ajatsupaja Visiota.  

2020-luvun alukuvuosina opintokeskuksen ja sivistysliiton resursseja leikattiin ja koulutustoiminnassa keskityttiiin voimakkaammin Vihreän kentän koulutustoimintaan. Ajatuspajan valtion rahoitus lakkautettiin vuoden 2025 alussa. 

Vihreä sivistysliitto ry:n tuorein toimintakertomus.

Seuraa meitä

Tilaa uutiskirjeemme

Saat uusimmat opintokeskus Vision uutiset sähköpostiisi.

Tilaa