30.9.2023 (Ilmoittautuminen käynnissä)
Kuvaus
Luonto on hyvinvointimme perusta. Luonto ei kuitenkaan kykene uusiutumaan niin nopeasti kuin ihmiset sitä kuluttavat. Suomalaiset ovat maailman eniten kuluttavien joukossa: me kulutamme noin nelinkertaisesti sen, mikä olisi maapallon rajoissa kestävää. Maailma palaa, tulvii, kuivuu – maapallo ja sen luonto oireilee monin tavoin ihmisen aiheuttaman ylikulutuksen vuoksi. Tilanne on kestämätön ja muutos on välttämätön, jotta ylikulutuksesta johtuva luontokato ja ilmastokriisi ei uhkaisi jälkipolvien mahdollisuutta hyvään elämään.
Tässä tulevaisuusseminaarissa kuulemme erilaisia näkökulmia siihen, kuinka voimme toimia ympäristönsuojelua edistävän kulttuurisen muutoksen puolesta. Ilmastonmuutoksen ja luontokadon ehkäisemiseksi on tehty sopimuksia ja muutettu lainsäädäntöä, mutta globaalit haasteet ovat valtavat. Olennaista on muutos, jossa hyvinvointia voidaan rakentaa sopusoinnussa luonnonvarojen kestävän käytön kanssa.
Seminaarin lisäksi osallistujilla on mahdollisuus ilmoittautua toiveikkaan tulevaisuuden työpajaan, jossa yhdessä visioidaan haluttua muutosta sekä jäsennetään konkreettisia askeleita sitä kohti.
Ajankohta
Lauantaina 30.9.2023, seminaari klo 10 – 12 ja työpaja klo 12.30 – 14.30
Kohderyhmä
Luonnonsuojelusta, ympäristöasioista ja/tai tulevaisuusajattelusta kiinnostuneet ihmiset.
klo 10 – 12 Ympäristönsuojelua edistävä kulttuurinen muutos – webinaari
Puheenvuoron teema | Puhuja |
Avauspuheenvuorot – Toivon merkitys – Tulevaisuustyöskentely ja välttämätön muutos | – Maia Fandi /Opintokeskus Visio – Ulla Anttila, psykoterapeutti, ST/VTM, puheenjohtaja |
Ympäristönsuojelua edistävä kulttuurinen muutos sosiaalispsykologisesta näkökulmasta. Miten yhteiskunta voi auttaa yksilöitä ja yhteisöjä toimimaan ympäristön kannalta myönteisesti? Millainen merkitys ympäristönsuojelulla on myös meidän hyvinvoinnille? | Asiantuntija Annukka Valkeapää, Sitra |
Ympäristötunteiden kanavoiminen toimintaan | Toiminnanjohtaja Taneli Saari, Ympäristö ja tulevaisuus mielessä – hanke, Tunne ry |
Ilmastokriisi kirittäjänä ylikulutuksesta kohtuullisuuteen. Miksi ekologisen kestävyyskriisin ratkaiseminen edellyttää järjestelmätason muutosta ja mitä se voisi tarkoittaa käytännössä? | Kansanedustaja Oras Tynkkynen |
TAUKO 30 min
Klo 12.30 – 14.30 Välttämätön muutos – tulevaisuustyöpaja
Webinaarin jälkeen klo 12.30 – 14.30 olevassa Välttämätön muutos – etätyöpajassa, osallistujat pääsevät ryhmätyöskentelyn ja ohjattujen keskustelujen keinoin visioimaan toivottuja tulevaisuuksia sekä sitä, kuinka niitä kohti kuljetaan. Kuinka vastuullisuutta voidaan vahvistaa? Mitä muuta ylikulutuksen vähentäminen edellyttää kuin poliittisia päätöksiä? Kuinka siirtymä kuluttajasta ihmiseksi tapahtuu? Kuinka käytämme yksilöinä ja yhdessä valtaa, kuinka kannamme vastuuta, kuinka vaikutamme?
Työpaja on sisältää pienryhmätyöskentelyä, jonka aikana osallistujien toivotaan pitävän mikrofoninsa ja kameransa auki. Toivomme osallistumista häiriöttömästä tilasta.
Työpajaan mahtuu rajallinen määrä osallistujia, ilmoittautuminen on sitova.
Työpajan fasilitaattorina toimii Maia Fandi Opintokeskus Visiosta. Työpaja sovelletaan osittain Sitrassa kehitettyä Tulevaisuustaajuus – menetelmää.
Toteutus
Etänä.
Työpajaan ilmoittautuminen on sitova. Työpaja toteutetaan etänä (Zoom) ja työpajaan ilmoittautuneille lähetetään ennakkotehtävä ja osallistumislinkki sähköpostitse.
Tilaisuudessa noudatetaan turvallisemman tilan periaatteita, mikä tarkoittaa, että kaikenlainen syrjintä, häirintä ja epäasiallinen käytös on kielletty. Voit tutustua Vision turvallisemman tilan huoneentauluun täällä.
Hinta
Seminaari ja työpaja ovat osallistujille maksuttomat.
Ilmoittautuminen
Alla olevalla lomakkeella la 30.9. klo 9.30 mennessä.