6.10.2023 – 27.10.2023
Haluatko edistää parempaa keskustelukulttuuria? Haluatko kehittää taitojasi rakentavan keskustelun ohjaajana? Erätauko- ohjaajakoulutus on verkossa toteutettava koulutus, joka antaa sinulle valmiudet tähän! Erätauko on keskustelumenetelmä, jota voi käyttää erilaisissa ryhmissä ja organisaatioissa, niin tuttujen kuin tuntemattomien kesken, lähitapahtumissa tai etänä. Erätauko- menetelmä on yksi hyväksi todettu tapa käynnistää ja käydä rakentavaa yhteiskunnallista keskustelua – mahdollisuus pysähtyä ja harkita asioita rauhassa. Erätauon avulla voit tuoda eri lähtökohdista tulevia ihmisiä käymään tasavertaista keskustelua ja saat paikalle myös heidät, jotka herkästi jäävät keskusteluiden ulkopuolelle.
Tässä koulutuksessa annetaan keinoja rakentavan keskustelukulttuuriin edistämiseen.
Koulutuksessa opitaan hyödyntämään Erätauko-menetelmää. Koulutuksessa opitaan rakentavien keskustelujen suunnittelua, ohjaamista ja vaikuttavuuden arviointia. Koulutuksessa tutustutaan Erätauko-työkaluihin ja niiden soveltamiseen keskustelujen ja haastavien tilanteiden ohjaamisessa.
Keskeiset sisällöt
- Erätauko-menetelmän tausta ja tarve dialogille
- Erätauko-menetelmän keskeiset elementit
- Erätauko-menetelmän soveltamisen ideointi
- Erätauko-materiaalit ja -työkalut
- Osallistuminen ohjattuun Erätauko-keskusteluun tai oman dialogisen kokeilun suorittaminen
- Rakentavaa dialogia edistävät toimintatavat
- Luottamuksellisen ilmapiirin rakentaminen
- Haastavien tilanteiden harjoitukset
- Erätauko-keskustelun reflektointi ja vertaisosaamisen jakaminen
Osaamistavoitteet
- Osallistuja osaa selittää, mistä Erätauko-menetelmässä on kysymys
- Osallistuja osaa suunnitella Erätauko-keskustelun
- Osallistuja osaa ohjata Erätauko-keskustelua
- Osallistuja saa valmiudet kohdata haastavia tilanteita dialogissa
- Osallistuja osaa hyödyntää Erätauko-keskustelun osallistujien oivalluksia ja keskustelun yhteenvetoa
- Osallistuja saa valmiudet arvioida Erätauko-keskustelun vaikuttavuutta
Osaamisen arviointi
Koulutus arvioidaan asteikolla hyväksytty/hylätty. Hyväksytty suoritus edellyttää osallistumista koulutuspäiviin ja kolmen oppimistehtävän suorittamista sekä osallistumista pari- ja ryhmäharjoituksiin tai vastaavien korvaavien tehtävien suorittamista.
Aika
- kerta pe 6.10.2023 klo 9.00 – 12.30
- kerta pe 13.10.2023 klo 9.00 – 12.30
- kerta pe 27.10.2023 klo 9.00 – 12.30
Toteutus
Osallistujille lähetetään pieni ennakkotehtävä sähköpostiin ennen koulutuksen alkua. Koulutus edellyttää työskentelyä myös ennen koulutuksen alkua (ennakkotehtävä) sekä koulutuskertojen välillä (välitehtävät, oman erätauko-keskustelun suunnittelu ja järjestäminen). Osallistujilla on mahdollisuus saada koulutuksesta todistus, mikäli osallistuvat kaikille koulutuskerroille ja tekevät välitehtävät.
Koulutus sisältää myös vuorovaikutteista pienryhmätyöskentelyä, jonka aikana osallistujien on toivottavaa pitää mikrofoninsa ja halutessaan myös kameransa auki.
Koulutuksessa noudatetaan turvallisemman tilan periaatteita, mikä tarkoittaa, että kaikenlainen syrjintä, häirintä ja epäasiallinen käytös on kielletty. Voit tutustua Vision turvallisemman tilan huoneentauluun täällä.
Kohderyhmä
Kaikki dialogisuudesta kiinnostuneet, jotka haluavat käyttää ja soveltaa Erätauko- dialogimenetelmää yhdistyksensä /yhteisönsä / organisaationsa toiminnassa.
Kouluttaja
Erätauko- ohjaaja ja – kouluttaja, YTM, Maia Fandi
Hinta
60 € / henkilö, normaalihintainen osallistumismaksu.
30 € / henkilö, alennettu osallistumismaksu: Vihreän Sivistysliiton jäsen- ja kumppanijärjestöjen edustajat sekä työttömät ja pitkäaikaislomautetut, maahanmuuttaneet, opiskelijat, eläkeläiset ovat oikeutettuja – 50% alennukseen.
Ilmoittautuminen
Ilmoittautuminen alla olevalla lomakkeella
Kurssi toteutuu mikäli minimiosallistujamäärä on kasassa. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä, kurssille mahtuu max. 15 osallistujaa.