Hyppää sisältöön

Vihreä talouskoulu starttaa!

Blogi

opintojohtaja Katja Alvoittu henkilökuvassa vihreässä ympäristössä.

Kirjoittaja Katja Alvoittu on Opintokeskus Vision opintojohtaja ja luotsaa tänä syksynä lanseerattavaa Vihreää talouskoulua.


Lokakuussa starttaa Vihreä talouskoulu ja olen siitä valtavan iloinen. Toivon, että koulu kasvattaa lisää talouspolitiikan harrastajia ja auttaa meitä keksimään seuraavia askeleita kohti kestävämpää taloutta. 

Monet talouspolitiikan uudet ideat kuten perustulo, ekologinen verouudistus tai reilu muutos, ovat syntyneet kun yhteiskunnallisia ongelmia on ratkottu vihreästä arvomaailmasta käsin. Myös maailmalla puhuttavat talouden uudet Vihreät utopiat, kuten donitsitalous tai luonnonvarojen uudenlaista arvottamista penäävä Dasguptan raportti, etsivät vastauksia samoihin kysymyksiin talouden kestävyydestä. 

Tuntumani kuitenkin on, että Vihreä politiikka vetää tänä päivänä paremmin puoleensa luonnon- ja ilmastonsuojelijoita, tasa-arvon ja ihmisoikeuksien puolustajia sekä koulutus- ja sosiaalipolitiikan harrastajia kuin talouspolitiikan tekijöitä. Soisin, että Vihreässä talouspolitiikassa olisi vastaavaa vetovoimaa ja Vihreisiin tultaisiin sankoin joukoin harrastamaan myös talouspolitiikkaa. 

Joukossa, jossa ihmisiä tulee erilaisista taustoista saman padan äärelle, käydään kiinnostavimmat keskustelut, tehdään terävimmät kysymykset ja synnytetään raikkaimmat ideat.

Yhtä lailla toivon mukaan ihmisiä, jotka ovat  jo harrastaneet taloutta, mutta ovat kiinnostuneita talouteen liittyvistä yhteiskunnallisista kysymyksistä kuten köyhyydestä ja kannustimista tai kasvusta ja kestävyydestä. Uskon, että tällaisessa joukossa, jossa ihmisiä tulee erilaisista taustoista saman padan äärelle, käydään kiinnostavimmat keskustelut, tehdään terävimmät kysymykset ja synnytetään raikkaimmat ideat. 

Talouspolitiikan suurin haaste – talouden saattaminen kestävälle perustalle – on niin valtava,  että se voi ratketa vain joukkoälyllä. Se, millaisilla askeleilla pääsemme kohti donitsi-, kohtuu- tai kiertotaloutta tai reilua ja kannustavaa sosiaaliturvaa, vaatii valtavan paljon hienoja ajatuksia ja valtavan paljon poliittista osaamista. 

Kynnys harrastaa talouspolitiikkaa on monelle ei-ekonomille korkea ja koulun yksi tärkeä tavoite on sitä madaltaa. Talouskoulu on myös erinomainen valmennuskurssi eduskuntavaaliehdokkaille tulevaan kevääseen ja vaalien talouskeskusteluihin. Kutsumme paikalle kiinnostavimmat asiantuntijat ja Vihreän talouspolitiikan tekijät. Vielä ehtii mukaan!

Kurssitiedote ja ilmoittautuminen:
https://opintokeskusvisio.fi/tapahtuma/vihrea-talouskoulu/


PS: Hyppäsin talouskouluun  luotsiksi, jotta pääsen itsekin mukaan talouspolitiikkaa harrastamaan. Ennen Visioon siirtymistä toimin Vihreän eduskuntaryhmän talouspolitiikan asiantuntijana. En ole ekonomi. 

Seuraa meitä

Tilaa uutiskirjeemme

Saat uusimmat opintokeskus Vision uutiset sähköpostiisi.

Tilaa