Hyppää sisältöön

Hellekesän jälkeen pitää tarttua yhdessä ilmastonmuutokseen

Blogi

Kulunut kesä on ollut pelottavan kuuma. Suomessa on pyöritty hikisissä lakanoissa ennätyksellisessä helleputkessa. Samalla olemme saaneet lukea uutisista, kuinka sadot kuivuvat ja maasto palaa eri puolilla maailmaa. Ilmastotieteilijät varoittavat kriittisten rajojen ylittämisestä ja vaativat nopeita toimia hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi.

Miten tämä kaikki liittyy Opintokeskus Visioon? Meillä ei ole valtaa lopettaa maailman ilmastopäästöjä, mutta koemme vahvasti, että meidänkin on tehtävä osamme. Visio on perustettu tukemaan ympäristöasioista ja vihreistä arvoista kiinnostuneiden kansalaisten opiskelua, keskustelua ja tiedonsaantia. Tämä työ on nyt tärkeämpää kuin koskaan. Helsingin Sanomat kirjoitti ilmaston lämpenemisestä ensimmäistä kertaa 1970-luvun lopulla eli samaan aikaan, kun vihreä vaihtoehtoliike heräili helsinkiläisissä kellareissa. Vihreä liike on kulkenut pitkän matkan noista ajoista ja onneksi ilmastonmuutostakin on alettu hillitä. Olemme vain toimineet liian hitaasti.

Opintokeskus Visio haluaa olla mahdollisimman hyvänä tukena kaikille, joita kesän uutiset huolestuttavat ja jotka haluavat olla mukana ilmastonmuutoksen torjunnassa. Tässä neljä perusajatustamme:

Maailmaa pystytään muuttamaan, kun se tehdään yhdessä

Me Visiossa uskomme, että yhdessä tekemällä voimme saada aikaan muutoksen. Ilmastonmuutos on pelottava ja valtava asia, mutta aiemminkin on torjuttu suuria ympäristöuhkia yhteistyöllä. Euroopan metsät eivät kuolleetkaan happosateisiin, kun rikkipäästöt alettiin suodattaa pois. Eikä maapallon otsonikerros tuhoutunut, kun ponnekaasut kiellettiin. Jokainen opintopiiri, seminaari tai muu ihmisten kohtaaminen on askel eteenpäin. Siksi tuemme järjestöjen koulutuksia ja tuotamme niihin materiaaleja.

Jokaisen pienetkin teot ovat tärkeitä

Me Visiossa haluamme tukea ihmisiä tekemään ekologisia muutoksia omassa elämässään. Suurin osa suomalaisista kuluttaa kestämättömän paljon, joten meillä on varaa tehdä myös henkilökohtaisia valintoja. Siksi järjestämme kursseja aurinkopaneelien rakentamisesta, vegaaniruoasta ja muista kestävää kehitystä ihmisten elämässä tukevista aiheista.

Me kaikki voimme vaikuttaa politiikkaan

Me Visiossa uskomme ruohonjuuritason demokratiaan. Yksittäisten ihmisten teot ovat pieniä verrattuna poliittisten päätösten vaikutukseen. Politiikka ei kuitenkaan ole jotain, mitä tehdään norsunluutornissa, vaan me kaikki voimme vaikuttaa siihen. Vaaleilla on valtava merkitys siihen, millaista ympäristöpolitiikkaa Suomessa ja muissa maissa tehdään. Siksi Visio kouluttaa vihreitä aktiiveja, jotka haluavat lähteä ehdolle ja kampanjoida, ja siksi Visio järjestää kursseja, joissa voi tavata europarlamentaarikkoja ja kansanedustajia, keskustella ja vaikuttaa.

Tietoa täytyy pureskella

Me Visiossa haluamme tarjota punnittua tietoa ja antaa alustan tiedon käsittelyyn ja keskusteluun. Nykyään kaikki tieto löytyy helposti internetistä, mutta samalla väärää infoa, trollausta ja tietoista propagandaa on liikkeellä enemmän kuin koskaan. Siksi ajatuspajamme tuottaa tieteellisin metodein tuotettuja raportteja päätöksentekijöiden tueksi ja koulutustemme materiaaliksi. Eikä kaikkiin asioihin ole oikeaa vastausta, mutta eri näkökannoista tulee voida keskustella ja siihen tarjoamme foorumin.

Haastamme siis kaikki mukaan ilmastotalkoisiin ja autamme parhaamme mukaan!

Ville Ylikahri
opintojohtaja
Opintokeskus Visio

Seuraa meitä

Tilaa uutiskirjeemme

Saat uusimmat opintokeskus Vision uutiset sähköpostiisi.

Tilaa