Hyppää sisältöön
Lille Santanen

Vihreät kunta- ja aluepäivät

Tämä on mennyt tapahtuma

14.10.2023 – 15.10.2023

Tapaamiset

14.10.2023, Klo 12 - 19.30, Kiipulan opisto, Turenki
15.10.2023, Klo 10 - 16.30, Kiipulan opisto, Turenki

Hinta

Ilmoittautuminen päättynyt

Koulutuksen yhteyshenkilön tiedot

maia.fandi@opintokeskusvisio.fi

Vihreät kunta- ja aluepäivät ovat koulutustapahtuma, joka kokoaa yhteen Vihreitä kunta- ja aluepäättäjiä eri puolilta Suomea.

Tapahtuman järjestämisestä vastaa Opintokeskus Visio yhteistyössä Vihreiden puoluetoimiston kanssa. Yhteistyötahona on myös European Green Party (EGP) / Local Councillors Network.

Ajankohta

Lauantai 14.10.2023 – sunnuntai 15.10.2023

Lauantaina lounas klo 12, varsinainen ohjelma alkaa klo 13.

Sunnuntaina ohjelma alkaa klo 10 ja päättyy 15.00, jonka jälkeen on tilaa vielä vertaistapaamisille.

Toteutus

Voit osallistua tapahtumaan joko paikanpäällä Kiipulan Opistolla, Janakkalan toimipaikassa (Kiipulantie 507, 14200 Turenki) tai etänä. Tapahtumaan on myynnissä kaksi eri hintaista lippua osallistumismuotojen mukaan.

Kohderyhmä

Vihreille päättäjille kunnissa ja hyvinvointialueilla (valtuutetut ja varavaltuutetut sekä lautakuntien, hallitusten, valiokuntien ym. Vihreät jäsenet).

Ohjelma

(huom. muutokset mahdollisia) 

Teema Puhujat
Lauantai
Klo 12 – 13Lounas (sis. osallistumismaksuun)
Klo 13Ohjelma alkaa: AvajaispuheetJanakkalan Vihreät sekä puheenjohtaja Sofia Virta
Klo 13.15Puoluejohdon paneelikeskustelu:
uuden hallitusohjelman vaikutukset kunta- ja aluepolitiikkaan
Paneelia juontaa puoluesihteeri Anna Moring
Klo 14Miten käytän valtaa luottamustehtävässäni? 
Kaikille yhteinen osuus sekä valinnaiset työpajat:

Työpajat (valinta ilmoittautumisen yhteydessä):
1. Strategiaan vaikuttaminen 
2. Talousarvioon vaikuttaminen 
3. Yksittäisiin päätöksiin vaikuttaminen 
4. Ainoille valtuutetuille sekä max. kolmen hengen valtuustoryhmille suunnattu työpaja
5. Etäosallistujien työpaja
Aiheesta alustaa kansanedustaja, kaupunginvaltuutettu, Saara Hyrkkö

Klo 15.00 – 15.30Kahvitauko 
Klo 15.30 – 16.15 
International Perspectives by European Green Party

1. Presentation of Local Councillors Network

2. Mobilization for elections
How to build up success in coming elections in the mid-term? How to get people engaged / involved and how to present your current politics? 18 months to local elections – how to build up energy now, success stories from England and Wales.

1. Joline Suijkerbuijk & Liliane Pollman from European Green Party EGP

2. Chris Williams
Klo 16.15 -17.00Miksi asukkaiden osallistuminen on merkityksellistä? 
Demokratia on maailmanlaajuisesti heikentynyt yhtäjaksoisesti jo yli 15 vuoden ajan. Demokratia toimii vain, jos ihmiset luottavat toisiinsa, yhteiskunnallisiin instituutioihin ja päätöksentekijöihin. Mitkä uudet osallistumisen tavat saisivat asukkaat innostumaan ja osallistumaan rakentavasti päätöksentekoon? Miten varmistetaan osallistumisen oikea-aikaisuus ja kytkeytyminen päätöksentekoon?
Asiantuntija Elina Eerola FM, työskentelee asiantuntijana Sitran Uudet vaikuttamisen tavat -tiimissä. Hänellä on erilaisten demokratiakokeiluiden kautta kokemusta niin kunta- kuin aluedemokratiasta.
Klo 17.15 – 18.00Valinnaiset työpajat:
Työpaja 1: Tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistäminen // Taru Anttonen. Työpajassa keskustellaan konkreettisista keinoista tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseen sekä päivitetään Vihreille päättäjille laadittua tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusasioiden tsekkilistaa.

Työpaja 2: Asukasosallistumisen uudet muodot // Elina Eerola, Sitra. Millaisia uusia osallistumisen tapoja teidän kunnassa tai hyvinvointialueella voitaisiin ottaa käyttöön? Onko teillä tehty jo osallistumisen ohjelma ja miten asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuudet on määritelty teidän strategiassa?

Työpaja 3: How to use networks? Why networking is important? // European Greens EGP

Työpaja 4: Kaupunkipoliittinen ohjelma // Kansanedustaja Tiina Elo
Nyt linjataan tulevaisuuden vihreää kaupunkipolitiikkaa! Puoluevaltuusto hyväksyy kaupunkipoliittisen ohjelman huhti-toukokuussa 2024. Työpajassa on mahdollisuus evästää ohjelman tekoa lähetekeskustelun hengessä. Ohjelma määrittää Vihreiden tavoitteet ja keinot kaupunkien kehittämiseen tämän ja seuraavan vaalikauden ajaksi. Mitä teemme joukkoliikenteen edistämiseksi? Miten sovittaa  kaupungin rakentamistarpeet lähiluonnon kanssa? Miten vastaamme kaupunkien työvoimapulaan? Jne.


Työpaja 5: Yksin ja yhdessä – keskustelu. Keskustelussa syvennytään siihen, mikä on yhteisöjen ja kohtaamisten merkitys päättäjälle? Keskustelu on Kansallisia dialogeja, joissa eri toimijat järjestävät keskusteluja samasta teemasta. Keskustelua fasilitoi Maia Fandi Visiosta.


 
Klo 18.00 – 18.30Tauko

Vaihtoehtoisesti mahdollisuus keskustella puoluehallituksen kanssa
Klo 18.30- 20.00Päivällinen (sis.osallistumismaksuun)
Oheisohjelmaa, illanvietto (vain lähiosallistujille)
Sunnuntai
Aamupala sekä liikuntamahdollisuuksia (sisä- ja ulkokuntosali, frisbeegolfrata, luontopolku jne. )
klo 10.00Paikallisia näkökulmia talouteenJanakkalan kunnanjohtaja Reijo Siltala
klo 10.15Mitä tehdä, kun rahat ei riitä?
Miten edistää vihreille tärkeitä asioita, kun muut puhuvat taloudesta? Mitä tarkoitamme, kun sanomme, että talous on väline? Käydään läpi vihreän talouden lähtökohtia ja tavoitteita sekä sitä, miten kunta- ja aluepäättäjät voivat voivat niitä edistää. + ryhmätehtävien teemojen alustus
Vihreiden puoluehallituksen jäsen Ninni Saarinen

Teema 1: Yksityisten palveluiden rooli 
Teema 2: Hankinnat / kilpailutukset
Teema 3: Miten palveluita voi tehostaa asiakas- ja työntekijäystävällisesti?
Teema 4: Henkilöstövaje → kunnat ja hyvinvointialueet vetovoimaisina työnantajina 
Klo 12.15Lounas (sis. osallistumismaksuun)
Klo 13.15 – 13.45Purkukeskustelu

Klo 13.45- 14.45
Miten pitää yllä luottamusta ja toivoa, kun joutuu tekemään leikkauksia? -keskustelu
 Klo 14.30 – 15.00Loppusanat. Ohjelma päättyy klo 15.00.
 klo 15.00 -16.00 Vapaamuotoista verkostoitumista ja vertaistapaamisia

Oheisohjelma: Lisätietoa oheisohjelmasta tulee syyskuussa 2023. Tapahtumapaikalta löytyy mm. sisä- ja ulkokuntosali, luontopolku laavuineen, frisbeegolf- rata, grillauspiste jne. Tarjolla on myös kaksi saunaa ja kaksi uima-allasta. Lisäksi lauantai- iltana käytössä on viihtyisiä sisätiloja, joissa voi viettää aikaa. Tilat ovat esteettömät.

Hinta 

Lähitapahtuma: 50€ / henkilö. Hinta sisältää ohjelman lisäksi vegaaniset ruokatarjoilut molempina päivinä (lauantaina lounas, kahvitarjoilut, päivällinen sekä su aamupala ja lounas).

Osallistujat vastaavat matka – ja majoituskuluista itse. Vähävaraiset pitkämatkalaiset voivat hakea puolueelta matkakorvausta yli 25 € ylittävästä osuudest. Matkakorvauksesta voit olla yhteydessä puoluetoimistoon: aleksi.mantyla@vihreat.fi. Majoitukseen on tarjolla myös edullinen lattiamajoitus.

Etätapahtuma: 20 € / henkilö. Etäosallistujat saavat osallistumislinkin ja – ohjeet sähköpostiinsa ennen tapahtuman alkua.

Majoittuminen 

Majoitus ei kuulu osallistumismaksuun. Osallistujat varaavat huonemajoituksen itse Kiipulan Guest Housesta sekä maksavat sen itse. Huonevaraukset: puh. 040 4563 060 / kiipula.guesthouse@kiipula.fi. (Huom. älä varaa Kiipulan sähköisen kalenterin kautta, vaan puhelimitse tai sähköpostitse, kaikki majoituspaikat on varattu tapahtuman käyttöön).

Hinnat la – su:

1 hh 67, 80 €

2 hh 80,60 €

3 hh 91,60 €

4 hh 102,80 €

Hinnat sisältävät peti- ja liinavaatteet sekä pyyhkeet. Kaikissa huoneissa on oma wc/suihkutila ja tv. Majoitustilojen yhteydessä on viihtyisiä oleskelutiloja seurusteluun.

Muita majoitusvaihtoehtoja:

  • Mikäli haluat majoittua lattiamajoituksessa liikuntasalissa, voit varata sen alla olevalla erillisellä lomakkeella. Lattiamajoitus maksaa 10 € /hlö
  • Mikäli saavut matkailuautolla ja majoitut siinä, voit myös varata paikan matkailuautollesi alla olevalla erillisellä lomakkeella.
  • Muita majoitusvaihtoehtoja löytyy Turengista (n. 5 km päässä) sekä Hämeenlinnasta.

Saapuminen 

Lähin rautatieasema on Turengissa. Turengin asemalta on n. 5 km Kiipulan opistolle. Järjestämme tarvittaessa la ennen tapahtuman alkua sekä su tapahtuman päättyessä yhteiskuljetuksia Turengin aseman ja Kiipulan opiston välillä.

Mikäli saavut omalla autolla, muistathan tsekata onko kunnastasi/alueeltasi, muita tulijoita kimppakyytiin.

Ilmoittautuminen

Ilmoittautumisaika lähitapahtumaan on päättynyt. Mikäli kuulut kohderyhmään, voit ilmoittautua etäosallistujaksi pe 13.10. klo 14.00 asti.

Seuraa meitä

Tilaa uutiskirjeemme

Saat uusimmat opintokeskus Vision uutiset sähköpostiisi.

Tilaa