Hyppää sisältöön

Tunnista disinformaatio ja sen vaarat

Tämä on mennyt tapahtuma

10.3.2022 (Ilmoittautuminen käynnissä)

Tapaamiset

10.3.2022, 15-17.30, Zoom

Hinta

Ilmainen tapahtuma

Koulutuksen yhteyshenkilön tiedot

Adele Halttunen, adele.halttunen@opintokeskusvisio.fi, 0447273245

Kuvaus

Disinformaatio eli harhaanjohtavan tiedon levittäminen on yhteiskunnan digitalisaation myötä kasvanut ongelma. Se on tunnetusti myös Venäjän johdon strategisesti käyttämä vallan väline. Venäjän johdon tarkoituksena on disinformaation avulla esimerkiksi aiheuttaa eripuraa EU-maissa ja siten heikentää läntistä maailmaa. Ukrainan tilanteessa disinformaatio on monella tasolla keskeisessä roolissa: toisaalta sosiaalisessa mediassa leviää valtavasti vääristeltyä, värittynyttä tai vanhentunutta materiaalia, toisaalta Venäjän johdon  perustelut koko sotaoperaatiostaan nojaavat disinformaatioon ja propagandaan. 

Tänä aikana medialukutaito on kriittisen tärkeä kansalaistaito, mutta nopeasti muuttuvassa mediamaailmassa meistä moni tuntee omasta medialukutaidostaan epävarmuutta. Mistä erottaa luotettavan tiedon epäluotettavasta? Miten tarkistaa lähteet? Miten voi omalla toiminnallaan edistää luotettavan tiedon näkyvyyttä ja saatavuutta ja vähentää disinformaation leviämistä?  Miten ylipäänsä toimia sosiaalisessa mediassa nykyisenkaltaisen kriisin keskellä?

Tilaisuudessa on myös mukana toimittaja ja tietokirjailija Jessikka Aro, joka pitää tilaisuuden aluksi aiheeseen orientoivan puheenvuoron otsikolla Venäjän trollit ja valeuutiset Ukrainan sodassa.

Tarjoamme tämän koulutuksen maksutta ja se on avoin kaikille. Haluat sitten vahvistaa omaa medialukutaitoasi, levittää ympärillesi tietoa disinformaation vaaroista ja medialukutaidon tärkeydestä, tai yleisesti ymmärtää disinformaatiota ja sen mekanismeja epävarmuutta herättävän tulevaisuuden äärellä – tervetuloa mukaan!

Sisältö

Koulutuksen käytyäsi 

  • tiedät mitä disinformaatio on ja miten sen voi tunnistaa
  • hahmotat mikä rooli disinformaatiolla on Ukrainan tilanteessa ja nykypäivänä yleensä
  • tunnet välineitä ja ajatusmalleja tämän päivän mediakentässä navigoimiseksi
  • ymmärrät miten medialukutaito vahvistaa demokratiaa

Ennen koulutusta voi aiheeseen orientoitua selaamalla Twitteriä ja etsimällä esimerkkejä propagandasta ja ylilyönneistä.

Koulutuksesta jää tallenne.

Ajankohta

To 10.3.2022 klo 15-17.30

Paikka

Verkossa.

Liittymistiedot ja -ohjeet lähetetään ilmoittautuneille ilmoittautumisajan päätyttyä.

Hinta

Maksuton

Kouluttaja

Heidi Finnilä on pitkän linjan toimittaja Svenska Ylellä, ja tehnyt töitä niin radiossa kuin televisiossa, ajankohtaisohjelmissa, uutisissa ja useammissa ohjelmasarjoissa sekä poliittisissa väittelyissä. Tänä päivänä Finnilä kuuluu Yle Kunskap toimitukseen, jossa hänen tehtävänsä on jakaa yleisölle medialukutaitoa, ja on useiden eri kohderyhmien kanssa kokenut medialukutaitokouluttaja ja materiaalien tuottaja.

Kommenttipuheenvuoro: Jessikka Aro, toimittaja ja tietokirjailija

Vastuuhenkilö Visiossa

Adele Halttunen

adele.halttunen@opintokeskusvisio.fi

Ilmoittautuminen 

Keskiviikkoon 9.3. klo 14 mennessä täyttämällä alapuolelta löytyvä lomake.

Voit vielä ilmoittautumisajan päätyttyä tiedustella vapaita paikkoja suoraan koulutuksen yhteyshenkilöltä: Adele Halttunen / adele.halttunen@opintokeskusvisio.fi

Ilmoittaudu mukaan / Sign in

Haluan kurssista todistuksen sähköpostiini

Seuraa meitä

Tilaa uutiskirjeemme

Saat uusimmat opintokeskus Vision uutiset sähköpostiisi.

Tilaa