Hyppää sisältöön

Selkokielinen ja saavutettava yhdistystoiminta

Tämä on mennyt tapahtuma

1.11.2023

Tapaamiset

1.11.2023, klo 12.00 - 15.30, Verkossa.

Hinta

Ilmoittautuminen päättynyt

Koulutuksen yhteyshenkilön tiedot

maia.fandi@opintokeskusvisio.fi

Kuvaus

Oletko pysähtynyt miettimään, millaisia osallistumisen esteitä yhdistyksenne toimintaan osallistumiselle voi olla? Usein meillä on ns. sokeita pisteitä, emme ymmärrä, millaisia esteitä osallistumiselle ja aidolle osallisuudelle voi olla omassa yhdistyksessä. Tässä käytännönläheisessä koulutuksessa saat tietoa ja keinoja, joilla voit tehdä yhdistyksesi toiminnasta saavutettavampaa.

Saavutettavuus on yhdenvertaisuuden edistämistä.

Saavutettavuuden edistäminen on ajattelu- ja toimintatapa, joka siirtää huomion ympäristöön, yhteisöön, asenteisiin ja toimintatapoihin. Saavutettavuuden edistämisessä kysymys on myös yhteisöllisten prosessien kriittisestä ja kehityshakuisesta tarkastelusta. Keskeistä on tunnistaa yhteisöön kuulumisen ja osallisuuden kokemuksen merkityksellisyys yksilön kasvulle, kehittymiselle ja oppimiselle. Saavutettavuuden edistämisessä kysymys on myös yhteiskunnalliseen toimintaan kiinnittymisen ja yhteiskunnallista toimijuuden mahdollistamisesta.

Saavutettavuudessa on monta ulottuvuutta: fyysinen, kognitiivinen, viestinnälline, kognitiivinen, psyykkinen, sosiaalinen, kulttuurinen ja taloudellinen.

Sisältö

Tässä koulutuksessa käsitellään sitä, kuinka yhdistykset voivat tehdä toiminnastaan paremmin saavutettavaa. Saavutettavuuden eri osa-alueiden lisäksi käsitellään selkokielisyyttä. Selkokieli parantaa saavutettavuutta, koska selkokieltä on helppo ymmärtää. Selkokeskuksen arvion mukaan Suomessa yli kymmenen prosenttia väestöstä tarvitsee selkokieltä.

  • Mitä saavutettavuuden osa-alueilla tarkoitetaan?
  • Kuinka tehdä oman yhdistyksen toiminnasta saavutettavaa? Kuinka tunnistaa omat ns. sokeat pisteet eli esim. osallistumisen ja osallisuuden esteet, joita emme itse tunnista?
  • Kuinka yhdistyksessä voidaan viestiä selkeämmin

Kouluttajat 

Saavutettavuudesta kouluttaa Maia Fandi Opintokeskus Visiosta sekä Jan Huopainen, Vihreät Vaivaiset ry:n puheenjohtaja, esteettömyyskartoittaja

Selkokielisyydestä kouluttaa Riikka Tuohimetsä, selkokielen asiantuntija ja kouluttaja

Aikataulu

Keskiviikkona 1.11.2023 klo 12 – 15.30

Toteutus 

Etänä. Osallistujille lähetetään sähköpostilla osallistumislinkki ja – ohjeet. Koulutukseen kuuluu pieni ennakkotehtävä sekä välitehtävä koulutuskertojen välissä. Koulutus on vuorovaikutteinen eli sisältää pienryhmäkeskusteluja.

Kohderyhmä

Yhdistysten työntekijät, hallitusten jäsenet, yhdistysten viestintään osallistuvat sekä muut yhdistystoiminnan kehittämisestä kiinnostuneet

Hinta

20 € / henkilö. Normaalihintainen osallistumismaksu.

10 € / henkilö. Alennettu osallistumismaksu: Vihreän Sivistysliiton jäsen- ja kumppanijärjestöjen edustajat sekä työttömät ja pitkäaikaislomautetut, maahanmuuttaneet, opiskelijat, eläkeläiset ovat oikeutettuja – 50% alennukseen.

Ilmoittautuminen

Alla olevalla lomakkeella.

Seuraa meitä

Tilaa uutiskirjeemme

Saat uusimmat opintokeskus Vision uutiset sähköpostiisi.

Tilaa