Hyppää sisältöön

Vihreän liikkeen historia

Vihreä Sivistysliitto kerää ja taltioi vihreän liikkeen historiaa 1970-luvulta nykypäivään.

Vihreän puolueen taustalla oli 70- ja 80-luvuilla lukuisia erilaisia ”vaihtoehtoliikkeitä”. Visio keräsi näiden liikkeiden materiaalia yhteen 90-luvulla. Arkisto sisältää hyvin monen erilaisen kansalaisliikkeen ja kansalaisjärjestön materiaalia. Aineisto on luovutettu Kansallisarkistoon, jossa se löytyy nimellä Vaihtoehtoliikkeiden kokoelma. Kokoelmassa on mm. Energiapoliittinen yhdistys – Vaihtoehto ydinvoimalle ry:n, Kierrätysliikkeen ja Suomi-lehden aineistoja. Kokoelma on vapaasti tutkijoiden käytettävissä. Hyvä opas vaihtoehtoliikkeiden maailmaan on Vision julkaisema Ruohonjuuresta elämänpuuksi -kirja. Kirjan painos on loppunut, mutta kirjaa voi lainata Vision kirjastosta.

Vihreä Liitto rp:n arkisto on myös järjestetty ja luovutettu Kansallisarkistoon. Arkiston pohjalta on laadittu Vihreiden ensimmäinen historiateos Edellä! – Vihreä liitto 20 vuotta, jota voi tilata Visiosta. Myös Turun vihreiden historiasta on laadittu oma antologia Tärkkiöi assioi, paremppa mailma.

Visio on haastatellut keskeisiä vihreän liikkeen toimijoita. Haastattelunauhat ovat Vision hallussa digitaalisessa muodossa. Mikäli haluat käyttää niitä, ota meihin yhteyttä.

Visio julkaisi 2018 yhteistyössä Into Kustannuksen kanssa tutkija Sari Aallon teoksen Vaihtoehtopuolue – Vihreän liikeen tie puolueeksi. Kirjaa voi tilata Visiosta.

Vision kirjastosta löytyy myös vihreiden historiasta laadittuja lopputöitä, jotka käsittelevät mm. Inkoon ympäristöleiriä 1979 ja Turun Vartiovuori-liikettä. Näiden aiheiden lisäksi Vision Vihreä Tuuma -verkkolehdestä löytyy monia vihreän liikkeen historiaa käsitteleviä artikkeleita.

Aiotko käyttää vihreän liikkeen arkistoa lopputyössäsi? Voit hakea Visiolta 500 euron apurahaa tutkimustyön tekoon. Apurahoja myönnetään maksimissaan kaksi vuosittain. Haku on jatkuva. Haku tapahtuu lähettämällä hakemus Opintokeskus Vision opintojohtajalle Tuomas Greenille.

Kuva: Kimmo Wilska, Vihreän liiton arkisto

Sinua voisi kiinnostaa nämä julkaisut

Seuraa meitä

Tilaa uutiskirjeemme

Saat uusimmat opintokeskus Vision uutiset sähköpostiisi.

Tilaa