Hyppää sisältöön
Pxhere

Ilmastonmuutos puutarhassa

29.9.2022 – 13.10.2022 (Ilmoittautuminen käynnissä)

Tapaamiset

29.9.2022, Klo 18–20, Verkossa
13.10.2022, Klo 18–20, Verkossa

Hinta

15 – 20 €

Koulutuksen yhteyshenkilön tiedot

Suunnittelija Meri Tennilä, meri.tennila@opintokeskusvisio.fi, 044 727 3243

Kuvaus

Ilmastonmuutos vaikuttaa puutarhaviljelyyn myös Suomessa. Ilmaston muuttuminen pidentää kasvukautta. Muutoksen vaikutukset ja mahdolliset hyödyt riippuvat kuitenkin siitä, miten viljelyolosuhteet muuttuvat. Kevään, kesän ja syksyn lämpötila ja kosteus vaikuttavat kasvien selviämiseen, mutta voivat edistää myös kasvitautien ja tuholaisten leviämistä. Oikulliset talvet laittavat kasvien talvenkestävyyden koetukselle. Ilmastonmuutoksen seurauksia ja vaikutuksia ei voida enää kokonaan estää, joten niihin on osattava myös sopeutua. Sopeutumistoimien tarkoituksena on vähentää luonnonjärjestelmien haavoittuvuutta ilmastonmuutoksen vaikutuksille. Käytännössä tällä voidaan tarkoittaa esim. muuttuviin olosuhteisiin sopivien kasvilajikkeiden valitsemista.

Sisältö

Miten ilmaston muuttuminen näkyy sinun puutarhassasi ja miten arjen puutarhanhoidossa voi huomioida ilmastonmuutoksen vaikutukset ja ennaltaehkäistä niitä?

Kestävä puutarhanhoito lähtee oman kasvupaikan ilmaston ja mikroilmaston tuntemisesta. Suomi on pitkä maa ja saman leveyspiirikin ilmastossa voi olla suuria eroja, riippuen siitä asuuko rannikolla tai sisämaassa. Ilmastonmuutos puutarhassa -koulutus koostuu kahdesta verkkotapaamisesta ja niiden välissä toteutettavasta välitehtävästä. Verkkotapaamisten alustava ohjelma alla:

1. tapaaminen, torstaina 29.9.2022 klo 18–20

  • Pihan ja puutarhan mikroilmasto ja sen osatekijät. Miten mikroilmasto muodostuu?
  • Miten pihan olosuhteet vaikuttavat kasvien selviämiseen 
  • Miten voit perehtyä oman pihasi olosuhteisiin. Mitä tarkoittaa kasvuvyöhyke, mitä routiminen ja lämpösumma?
  • Ennen seuraavaa tapaamista kartoita oman puutarhasi mikroilmastoa.  Pohdi millaiset olot siellä ovat eri vuodenaikoina. 

2. tapaaminen, torstaina 13.10.2022 klo 18–20

  • Välitehtävien purku
  • Mitkä tekijät vaikuttavat kasvien selviämiseen. Mitä kannattaa ottaa huomioon, kun hankki monivuotisia puuvartisia ja perennoja
  • Miten pihan mikroilmastoa voi muuttaa. Mihin pitää varautua ilmaston muuttuessa.

Ennen koulutusta suosittelemme, että osallistut Ilmastonmuutoksen tila 2022 -verkkoluennolle 6.9.2022 tai katsot luentotallenteen Vision Youtube-kanavalta. 

Kouluttaja

Biologi FM Leena Luoto

Kohderyhmä

Koulutus on avoin kaikille aiheesta kiinnostuneille. 

Aika

Verkkotapaamiset torstaina 29.9.2022 klo 18–20 ja torstaina 13.10.2022 klo 18–20. 

Tapaamisen välillä työskentelyä etätehtävän parissa. 

Paikka 

Verkkokoulutus (Zoom)

Hinta

15–20 € / osallistuja. Työttömät ja pitkäaikaislomautetut, maahanmuuttaneet, opiskelijat, eläkeläiset ja Vihreän Sivistysliiton jäsen- ja kumppanijärjestöjen edustajat ovat oikeutettuja 25%:n alennukseen kurssimaksusta. 

Ilmoittautuminen

Ilmoittautumiset viimeistään sunnuntaina 25.9.2022 oheisella verkkolomakkeella.

Muuta

Turvallisen tilan periaatteet Opintokeskus Vision koulutuksissa

Koulutuksessa noudatetaan turvallisemman tilan periaatteita, mikä tarkoittaa, että kaikenlainen syrjintä, häirintä ja epäasiallinen käytös on kielletty. Voit tutustua Vision turvallisemman tilan huoneentauluun täällä.

Peruutusehdot

Kurssille ilmoittautuminen on sitova.

Ilmoittautumisen voi perua veloituksetta kurssin alkuperäisen ilmoittautumisajan päättymiseen asti. Tämän jälkeen kurssimaksu peritään täysimääräisenä. Akuuteissa sairastapauksissa peruutusehdoissa voidaan poiketa.

Mahdolliset jo maksetut kurssimaksut palautetaan Paytrail Oyj:n kautta samalle tilille tai maksukortille, josta ne on alunperin maksettu. Kurssimaksu palautetaan opiskelijalle myös kurssin mahdollisesti peruuntuessa.

Peruutukset tehdään kurssitiedoissa olevalle Vision yhteyshenkilölle tai Vision toimistoon (visio@opintokeskusvisio.fi, 044 727 3240).

Ilmoittaudu mukaan!

Peruslippu

20 €

Valitse henkilömäärä.

Alennuslippu

15 €

Valitse henkilömäärä. Työttömät, maahanmuuttaneet, seniorit ja Vihreän sivistysliiton jäsenjärjestöjen edustajat ovat oikeutettuja 25%:n alennukseen kurssimaksusta.

Seuraa meitä

Tilaa uutiskirjeemme

Saat uusimmat opintokeskus Vision uutiset sähköpostiisi.

Tilaa