Hyppää sisältöön

Muutospuolueen moniäänisyydestä

Blogi

Marja Väisänen

Marja Väisänen toimitti Vihreä aate -podcastin vuonna 2023. Kahdeksanosaisessa sarjassa haastateltiin Vihreän puolueen 11 puheenjohtajaa Heidi Hautalasta Maria Ohisaloon. Podcast on kuunneltavissa kaikilla tunnetuilla alustoilla.  

Vuosi sitten sain mahtavan työtarjouksen: Aatehistoriallinen podcast-sarja, haastateltavina kaikki Vihreän puolueen 11 puheenjohtajaa. Täydellinen projekti politiikan toimittajalle, vähän kuin 30-vuotislahja puolueen jäsenyydestä.

Moniäänisyys ja retorinen taitavuus ovat puolueemme vahvuuksia. Pelkästään vihreästä demokratiasta, 1970-luvun Helsinki-liikkeestä tähän päivään, voisi tehdä 10-osaisen sarjan.

”Pelkään, että yhteiskunnasta tulee niin kimmoinen muuri, joka antaa periksi juuri sen verran, että kestää kovatkin iskut murtumatta. Näin se pystyy entistä pitempään torjumaan muutospaineet – omaksi tappiokseen, sillä mitä pitempään kuljetaan väärään suuntaan, sitä pahemmalla rytinällä suunta muuttuu”, totesi Osmo Soininvaara 40 vuotta sitten. Samoista teemoista jatkoimme studiossa, kun keskustelimme sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta ja kestävästä taloudesta Oden, Maria Ohisalon sekä Ville Niinistön ja Anni Sinnemäen kanssa.

Muutospaineita on syntynyt, ja marginaalipuolueesta on monien konsensusvääntöjen jälkeen päästy välillä lähes Helsingin suurimmaksi puolueeksi. Samalla Soininvaaran pelko on toteutunut. Yhteiskunnasta on tullut joustavampi, ja vihreät ovat saaneet myönnytysvoittoja uudistamalla periaatteitaan. Ehkä juuri sen takia lähes kuka tahansa voi äänestää nykyistä yleispuoluetta.

Muutospuolueena Vihreät on löytänyt konkreettisia keinoja vastata niihin haasteisiin, joihin vanhat puolueet ovat heränneet liian myöhään. ”Olemme muita valmiimpia muutokseen. ”Edellä” meni jo, ”nyt” on ajankohtainen. Juuri muutospuolueen rooli sekä tavoite antaa ääni niille, jotka eivät pysty itseään puolustamaan, muistuttavat vasemmistolaisen ajattelun perinteistä, mutta vihreiden kohdalla ilman ahdasta eturyhmäajattelua. Oikeistolaisen ajattelun suuntaan vastaavaa syvempää periaatteellista kytköstä on selvästi vaikeampi löytää”, totesi Tuomas Viskari vihreiden puheenjohtajatentissä vuonna 2007.

Samaa aatehistoriallista jatkumoa oli vaikeampi löytää niiden valituksi tulleiden puhisten puheista, jotka podcast-studioon ehtivät vuonna 2023. Toiset saapuivat ajoissa, useampi vähintään vartin myöhässä, joku ei ollenkaan. Saimme kuitenkin yhdessä dramaturgisesti kiinnostavan palapelin kootuksi. Kiitos kaikille, varsinkin Visiolle!

Seuraa meitä

Tilaa uutiskirjeemme

Saat uusimmat opintokeskus Vision uutiset sähköpostiisi.

Tilaa