Hyppää sisältöön

Työelämätaitoja, suomen kieltä ja aitoja osallistumisen mahdollisuuksia – siitä oli Vision työelämävalmennukset tehty

Blogi

Kirjoittaja Meri Tennilä toimii Visiossa suunnittelijana ja vastasi Opetushallituksen rahoittamien työelämähankkeiden hallinnosta.


Isossa roolissa Vision koulutustoiminnan paletissa ovat olleet viime vuosina Opetushallituksen rahoittamat kaksi isoa koulutushanketta: Osallisuutta tukeva työelämävalmennus kotivanhemmille ja sen ”jatkohanke” Osallisuutta tukeva työelämävalmennus.

Molempien hankkeiden tavoitteena oli työttömien tai työelämän ulkopuolella olevien maahanmuuttaneiden opiskeluvalmiuksien, työelämätaitojen ja jatko-opintomahdollisuuksien parantaminen. Ensimmäisessä hankkeessa oli erityisenä kohderyhmänä kotivanhemmat.

Hankkeisiin liittyvät koulutukset ovat nyt päättyneet, joten on hyvä summata vähän koulutuksesta kertyneitä kokemuksia. Alla keskeiset luvut:

koulutuksissa jaettuja kansioita rivissä.
Koulutuksiin osallistuneille jaettiin omat opiskelukansiot. Jokainen sai myös oman opiskelutarvikesetin. Tämä mahdollisti tarvittaessa nopeankin siirtymisen etäopetukseen ja toisaalta lähiopetuksessakin vältyttiin tavaroiden yhteiskäytöltä.
  • Kaksi oli yhteistyökumppanien määrä. Vision yhteistyökumppaneina koulutuksia oli toteuttamassa kaksi kumppanijärjestöämme, Nicehearts ry ja Satakunnan monikulttuuriyhdistys ry.
  • Viisi oli paikkakuntien määrä, jossa koulutusta järjestettiin. Satakunnan monikulttuuriyhdistys ry:n kanssa koulutus toteutui Porissa ja Nicehearts ry:n kanssa Helsingissä, Vantaalla, Lappeenrannassa ja Espoossa. 
  • Seitsemän oli toteutuneiden koulutuskokonaisuuksien määrä.
  • Kuudesta kahdeksaan oli koulutuskokonaisuuksien laajuus opintopisteissä. Koulutuskokonaisuudet koostuivat moduuleista, joissa harjoitettiin opiskelutaitoja, suomen kieltä, digitaitoja ja työnhaun taitoja. Alueellisista koronarajoituksista riippuen osa moduuleista toteutettiin etäopetuksena. 
  • 92 oli koulutuksiin osallistuneiden opiskelijoiden määrä. Opiskelijat koulutuksiin ohjattiin pääsääntöisesti järjestöjen omista verkostoista sekä jatkopolkuna Vision muista koulutuksista.
  • Ja loputtomalta tuntui ajoittain koronarajoitteista seurannut säädön määrä, mutta onneksi siitäkin selvittiin:)

Osallisuutta ihan käytännössä 

Erityispiirteen Vision työelämävalmennuksille toi se, että ne antoivat nimensä mukaisesti opiskelijoille mahdollisuuden osallistua erilaisten yhteisöjen toimintaan osana koulutusta. Suurella osalla opiskelijoistamme oli vain vähän kokemusta työelämästä, etenkään suomalaisesta työelämästä. Vapaaehtoistoimintaan osallistumisen kautta haluttiin opiskelijoille antaa mahdollisuus harjoittaa paitsi suullista kielitaitoa myös muita erilaisia työelämätaitoja käytännössä. Vapaaehtoistoiminnasta kirjoitettiin mm. vapaaehtoistoiminnan sopimus ja lopuksi sai tietysti todistuksen.

Nainen seisoo pianon edessä kukkamaljakon vieressä, valokuva.
Hong kuvattuna Matinkylän Naapuruustalolla toukokuussa 2022. Kuva: Meri Tennilä.

Kiinasta Suomeen muuttanut, nykyään espoolainen Hong suoritti vapaaehtoistoiminnan moduulin Matinkylän Naapuruustalolla Espoossa. Hongin tehtävä oli avustaa Naapuruustalolla perjantaisin kokoontuvissa vanhusten ryhmissä keväällä 2022. Joskus ohjelmassa oli neulomista, joskus keskustelua ryhmissä, joskus bingoa. 

– Minä autoin ottamaan tuolin ja järjestelyissä. Joskus autoin ihmisiä ottamaan ruokaa ja juomaa. Joskus autoin siivoamisessa. Keskustelin paljon ihmisten kanssa. Vanhukset haluavat keskustella ja kysellä paljon. Ison omenan ympärillä asuu paljon vanhuksia. 

Kysyessäni Hongilta, mitä hän oppi vapaaehtoistyössä, vastaus tuli kuin apteekin hyllyltä:

– Minä opin tuntemaan paljon ihmisiä ja sain ystäviä. Sain keskustella ja kysyä Suomen kulttuurista ja suomalaisesta elämästä. Joka perjantai täällä on paljon vanhuksia. Ihmiset olivat todella ystävällisiä ja he halusivat auttaa minua puhumaan kieltä.

Tämän puheliaan naisen voi hyvin kuvitella käymässä vilkasta keskustelua Naapuruustalon olohuoneessa.

– Help others, help yourself – se on sitä, Hong tiivistää osittain englanniksi, vaikka suomikin häneltä hyvin taittuu. Opintoihin kuuluva vapaaehtoistoiminta innosti Hongin suunnittelemaan jopa oman vapaaehtoistehtävän perustamista:

– Minä suunnittelen kiinan kielen ryhmän perustamista syksylle. En vielä tiedä, onko se lapsille vai aikuisille, mutta paljon siitä on oltu kiinnostuneita, Hong kertoo. 

Kaksi naista, kukkia, valokuva.
Espoon koulutukseen osallistuneet Ekaterina ja Bridget kuvattuna Matinkylän naapuruustalon aulassa toukokuussa 2022. Kuva: Meri Tennilä.

Korona-aika toi haasteensa vapaaehtoistoiminnan järjestämiselle, koska monet järjestöt ja toimintakeskukset olivat kiinni vierailijoilta. Sen takia koulutukseen kehitettiin myös vaihtoehtoinen reitti tutustua vapaaehtoistoimintaan itsenäisesti – lukemalla, etsimällä tietoa verkosta ja katsomalla opettajan linkkaamia videoita aiheesta. Tällä tavoin moduulin suorittivat mm. Espoon kurssilla opiskelevat Bridget ja Ekaterina. Bridget kertoi haastattelussa kokemuksistaan englanniksi:

– Tein monia eri asioita. Tutkin aihetta internetissä. Opiskelin mitä vapaaehtoistyö on ja missä sitä voi tehdä. Opiskelin, mitä siitä voi saada itselleen. Opin, että vapaaehtoistoiminnasta voi oppia asioita, joita ei voi oppia yksin. Opin erilaisista organisaatioista, joiden kautta voi tehdä vapaaehtoistyötä, kuten tämä paikka (haastattelu tehtiin Matinkylän Naapuruustalolla) ja Suomen punainen risti. On paljon eri vaihtoehtoja. Tällä hetkellä vapaaehtoistoimintaan osallistuminen voi olla vaikeaa mutta ehkä sitten, kun hän menee päiväkotiin (Bridget pohtii katsoen sylissä istuvaa vuoden ikäistä tytärtään).

Naisia ja lapsia poseeraa kameralle Helsingin kirjamessuilla.
Vantaan koulutusryhmä vieraili Helsingin kirjamessuilla syksyllä 2021, lapset ja lastenohjaaja oli tietysti mukana. Kuva: Hanna Laitinen.

Espoon työelämävalmennus oli yksi kotivanhemmille suunnatuista koulutuskokonaisuuksista, joten lapset sai tuoda mukana koulutukseen. Naapuruustalon neuvotteluhuone muuttuikin koulutusten aikana lastenhoitohuoneeksi ja lapsista huolehti oma Vision palkkaama lastenohjaaja.

Vapaaehtoistoimintojen lisäksi koulutuksiin sisällytettiin monia muitakin toiminnallisuuksia. Vantaan syksyn 2021 työelämävalmennus teki opettaja Hanna Laitisen johdolla vierailun Helsingin kirjamessuille, jonne lapset ja lastenohjaaja lähtivät luonnollisesti mukaan. Myös vierailijoita kutsuttiin ja aina niitä ei tarvinnut hakea kovin kaukaa. Espoon kevään 2022 työelämävalmennuksessa vieraili Vision oma opintojohtaja Katja Alvoittu, jolle opiskelijat saivat esittää työelämään liittyviä kysymyksiä. 

Nainen seisoo luokan edessä, vastaa opiskelijoiden kysymyksiin, valokuva.
Vision opintojohtaja Katja Alvoittu kävi vierailemassa Espoon työelämävalmennuksessa maaliskuussa 2022. Opiskelijat olivat valmistelleet työelämäaiheisia kysymyksiä Katjalle. Oikealla kuvassa opettaja Hanna Laitinen. Kuva: Meri Tennilä.

**

Paljon mahtui näihin kahteen vuoteen. Taas kerran tuli myös todistettua, että ”asioilla on tapana lutviutua”, vaikka välillä jatkuvat muutokset tapaamisrajoituksissa kovasti yrittivätkin sitä haastaa. Suuri lämmin kiitos kaikille opettajille, yhteistyöjärjestöjen koordinaattoreille, avustaville harjoittelijoille, lastenohjaajille ja koulutuspaikkojen henkilökunnille. Iso joukko ihmisiä oli mahdollistamassa tätä kokonaisuutta. Kiitokset myös kaikille ihanille opiskelijoillemme, joita yhdisti mieletön motivaatio ja sinnikkyys oppimiseen. Tsemppiä tuleviin askeleisiin!

Meri Tennilä

Seuraa meitä

Tilaa uutiskirjeemme

Saat uusimmat opintokeskus Vision uutiset sähköpostiisi.

Tilaa