Hyppää sisältöön

Matka kohti rakentavampaa keskustelukulttuuria on hyvä aloittaa itsestä

Blogi

Maia Fandi

Kirjoittaja Maia Fandi on Opintokeskus Vision suunnittelija, joka toimii myös Erätauko- ohjaajana ja kouluttajana. Maia näkee kaikkialla mahdollisuuksia dialogisuuden lisäämiseen ja keskinäisen ymmärryksen syventämiseen. 

Meistä jokainen on ollut – osallisena tai seuraajana – keskustelutilanteissa, jotka turhauttavat. Turhautumiselle voi olla monia syitä: keskustelukumppani ei anna tilaa, vaan täyttää kaiken omalla puheellaan, omalla agendallaan tai egollaan. Tai keskustelukumppani tekee aktiivisen kuuntelun sijaan jotain aivan muuta, ei ole läsnä. Tuttuja ovat myös keskustelutilanteet, joissa jokainen on omalla agendallaan, joissa kullakin on omat vuorosanat valmiina, levyt valmiina pyörimässä, sen sijaan, että aidosti kuuntelisi toista ja olisi vuorovaikutuksessa siinä hetkessä. Kiire päästä ilmaisemaan oma valmiina oleva näkemys vie malttia kuuntelusta ja aidosta vuorovaikutuksesta. 

Meistä jokainen on varmasti turhautunut joskus myös paitsi omissa keskusteluissa myös seuratessaan julkisia keskusteluja eri medioissa. Harmillisen usein julkisessa keskustelussa oleva sävy on kaikkea muuta kuin mukaansa kutsuva: kiivas, vihapuheenkin värittämä keskustelu saa monet välttelemään varsinkin julkisia keskustelutilanteita. Vastentahtoisesti vaitonaisten joukko on suuri.

Meidän aikakauttamme nakertaa läsnäolon, kuuntelun ja rakentavan keskustelun puutos. Puutostila saa haaveilemaan aidoista kohtaamisista, todellisesta läsnäolosta ja ymmärrystä syventävistä keskusteluista. Dialogi on parasta lääkettä tähän puutostilaan. Dialogissa on ennen kaikkea kyse pysähtymisestä ja läsnäolosta. Kunnioituksesta ja kuuntelusta. Tilan antamisesta ja tilan saamisesta. Ohjatussa dialogitilanteessa jokaisella on tieto ja luottamus, että saa äänensä kuuluviin, jokaista kuullaan ja arvostetaan.  Dialogissa parhaimmillaan häviää tarve huutaa, kiirehtiä ja puhua päälle. Syntyy tilaa pysähtymiselle, kuuntelemiselle, ymmärryksen syventymiselle. 

Erätaukosäätiön toiminnanjohtaja Laura Arikka antaa kirjassaan “Dialogi pelastaa maailman – ja muita oivalluksia käymistäni keskusteluista” vinkkejä, kuinka dialogisuutta voi edistää. Vinkeistä keskeisin on: Aloita itsestä. Huhhuh. Joutuu katsomaan peiliin. Reflektoimaan omia toimintatapojaan. Millainen kuuntelija olen? Ja varsinkin millainen kuuntelija olen erilaisissa rooleissani; työssäni? Läheisten seurassa? Tuntemattomien seurassa? Millainen keskustelija olen? Osaanko sanoittaa kokemuksiani ja puhua niistä käsin? Liitynkö muiden puheeseen vai pitäydynkö ennalta lukkoon lyödyissä ajatuksissani? Annanko ajatteluni avartua muita kuunnellessa vai takerrunko kynsin ja hampain itselleni tuttuihin tapoihin ajatella? 

Dialogi on heittäytymistä, antautumista tässä hetkessä läsnäolemiseen, kohtaamiseen, kuuntelemiseen ja keskustelemiseen. Jos maailma olisi valmis ja rakentava keskustelu olisi valtavirtaa kaikilla elämänalueilla, ei tarvitsisi kursseja dialogitaitojen kehittämiseen. Meillä on kuitenkin vielä paljon matkaa siihen. Keskustelukulttuuri on vielä monin paikoin kaikkea muuta kuin rakentavaa, pahimmillaan hajottavaa. Siksi myös Opintokeskus Visio on omalta osaltaan mukana luomassa tilaa rakentavammalle keskustelulle ja dialogeille. Olemme mukana YLEn ja Erätauko-säätiön Hyvin sanottu- hankkeessa. Järjestämme Erätauko- dialogimenetelmän ohjaajakoulutuksia taas syksyllä 2022, kehitämme dialogikonsepteja ja luomme koulutuksissamme turvallisempia tiloja, joissa dialogien käyminenkin on helpompaa.

Tervetuloa mukaan!

Seuraa meitä

Tilaa uutiskirjeemme

Saat uusimmat opintokeskus Vision uutiset sähköpostiisi.

Tilaa