Hyppää sisältöön

Aktiivisesti rasismia vastaan!

Blogi

opintojohtaja Katja Alvoittu henkilökuvassa vihreässä ympäristössä.

Kirjoittaja Katja Alvoittu on Vihreän sivistysliiton pääsihteeri ja Opintokeskus Vision opintojohtaja.


Maanantaina käynnistyi vuosittainen valtakunnallinen rasismin vastainen viikko. Se on kaikille meille hyvä mahdollisuus aktivoitua ja tehdä konkreettisia tekoja, jotka vähentävät syrjintää ja lisäävät yhdenvertaisuutta. 

Liityimme oikeusministeriön ja yhdenvertaisuusvaltuutetun Olen antirasisti -kampanjaan, koska haluamme organisaationa edistää ihmisten yhdenvertaisuutta ja kunnioittaa kaikkien toimintaamme osallistuvien ihmisten ihmisoikeuksia. 

Kampanjassa korostetaan aktiivista toimintaa rasismia vastaan. Rasisimi ei vähene vaikenemalla, väistämällä tai vähättelemällä vaan tunnistamalla, puhumalla ja puuttumalla. Kampanjan sivuilla on kerrottu, kuinka jokainen voi puuttua rasisimiin. 

Rasismi ei vähene vaikenemalla, väistämällä tai vähättelemällä, vaan tunnistamalla, puhumalla ja puuttumalla.

Jokainen teko rasismia vastaan voi vähentää ihmisten kokemaa syrjintää ja tukea ihmisoikeuksien toteutumista. Mutta tarvitsemme vielä paljon enemmän toimia, jotka auttavat yksilöitä, organisaatioita ja koko yhteiskuntaa tunnistamaan rasismin ja puuttumaan siihen ennen kuin saamme elää täällä tasavertaisina. 

Meidän konkreettinen tekomme on ollut laatia kaksi huoneentaulua, jotka vahvistavat opiskelijoidemme ja muiden toimintaamme osallistuvien ihmisten yhdenvertaisuutta. Otamme huoneentaulut käyttöön kaikissa järjestämissämme tilaisuuksissa huhtikuun alusta. Ne toivottavasti auttavat ehkäisemään syrjintää jo ennalta, kunnioittamaan toisia ja puuttumaan epätasa-arvoon silloin kun sitä ilmenee. 

Turvallisen tilan huoneentaulussa kerrotaan, kuinka jokainen voi osallistua turvallisen tilan luomiseen ja mitä se tarkoittaa. Turvallinen tila luo parhaat edellytykset myös oppimiselle. Turvallisessa ryhmässä ja hyvässä ilmapiirissä on helppo oppia, koska ei tarvitse pelätä omien ajatusten kertomista tai sitä, ettei ymmärrä kaikkea. Pelko, häpeä tai arvottomuuden tunne puolestaan vaikeuttavat oppimista.

Tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden huoneentaulu on suunnattu Opintokeskus Vision kursseilla opettaville  opettajlle ja vieraileville luoennoitsijoille sekä työpajojen pitäjille, jotta he osaisivat tarkastella omaa opetustyötään yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon näkökulmasta. 

Liity sinäkin aktiivien joukkoon ja tee maailmasta reilumpi paikka meille kaikille! 

www.olenantirasisti.fi


Vision turvallisemman tilan huoneentaulu

Seuraa meitä

Tilaa uutiskirjeemme

Saat uusimmat opintokeskus Vision uutiset sähköpostiisi.

Tilaa